MJ și CSM să repare o lege strâmbă după sancționarea unor judecători

MJ și CSM să repare o lege strâmbă după sancționarea unor judecători

Peste 500 de magistrați au trimis o petiție către Avocatul Poporului prin care îi cer să sesizeze Curtea Constituțională pentru a analiza două articole din statutul magistraților în raport cu legea fundamentală. Demersul a fost inițiat ca urmare a sancțiunilor aplicate recent de CSM judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, unde două judecătoare au fost sancţionate disciplinar prin retrogradarea din gradul profesional de curte de apel la gradul profesional de tribunal.

Semnatarii arată că orice magistrat din România poate fi victima acestor prevederi legale și consideră că este imperios necesar să se constate caracterul lor neconstituțional cât mai rapid, iar nu a aștepta ca fiecare magistrat să ceară sesizarea Curții Constituționale în eventuale proceduri disciplinare care l-ar viza.

Concret, cei 536 de semnatari ai apelului arată că retrogradarea din gradul profesional nu prevede un termen în care sancțiunea produce efecte și că puterea legiuitoare împiedică în unele cazuri CSM să procedeze la individualizarea sancțiunilor disciplinare. „Astfel, deși art.100 prevede în alineatul 1 că sancțiunile disciplinare se pot aplica judecătorilor și procurorilor, proporțional cu gravitatea abaterilor, în alineatul 2 se instituie o excepție, în sensul că pentru anumite abateri, stabilite de Parlament, CSM nu mai are libertatea de a individualiza sancțiunea în raport de gravitatea abaterilor, cui trebuie să opteze între sancțiunea retrogradării în grad profesional și cea a excluderii”, se arată în petiția înaintată de magistrați Avocatului Poporului.

Citiți articolul integral aici https://presshub.ro/500-de-magistrati-cer-avocatului-poporului-mj-si-csm-sa-repare-o-lege-stramba-dupa-sanctionarea-unor-judecatori-204042/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *