Aristocraţia bugetară: nababi pe bani publici în consiliile statului

Aristocraţia bugetară: nababi pe bani publici în consiliile statului

Etalonul fenomenului cunoscut sub numele de dezmăţ pe bani publici este reprezentat de componenţa şi de veniturile celor care ocupă posturi în consiliile de administraţie sau de supraveghere ale unor organisme de stat. „Adevărul“ a făcut o listă a consiliilor cu cei mai mulţi membri, dar şi cu indemnizaţii colosale.

Premierul Florin Cîţu a recunoscut public faptul că în 2021 are de gând să umble la componenţa consiliilor de administraţie sau de supraveghere ale unor instituţii ale statului, locuri unde membrii din conducerea acestora ajung să ia salarii mai mari şi decât preşedintele României sau şeful Guvernului. „Cu siguranţă, locurile vor fi reduse şi ne uităm şi la indemnizaţie. Eu voi propune să fie maximum cinci membri într-un consiliu de administraţie pentru toate companiile de stat”, a subliniat Florin Cîţu săptămâna trecută. „Adevărul” a făcut o listă a consiliilor cu cei mai mulţi membri, dar şi cu venituri pe măsură, care se încadrează exact în obiectivele pe care le urmăreşte, cel puţin la nivel de discurs, şeful Guvernului. Una dintre instituţiile cu un număr mare de membri, dar şi bine remuneraţi, e Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) de la Eximbank. Acesta are în componenţa sa 15 persoane, preşedintele fiind un secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice, în timp ce vicepreşedinţi sunt un secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei şi preşedintele Băncii de Export-Import a României Eximbank. Tot acolo îşi fac loc secretarul general al Guvernului, şeful Cancelariei premierului şi mai mulţi reprezentanţi ai unor ministere (Dezvoltare, Fonduri Europene, Transporturi, Mediu etc.). Fiecare dintre aceştia primesc 20% din salariul lunar al preşedintelui Băncii. Şeful din 2020 al acestui comitet, fostul secretar de stat Gheorghe Pecingină (acum deputat), a încasat pentru anul trecut 215.000 de lei, dar liberalul a fost membru doar pentru zece luni. Un membru care a prins mandat tot anul 2020 a fost Gabriella Ferencz, fost secretar general al Ministerului Transporturilor, de curând numită secretar general al MAI, cea care a încasat 258.000 de lei, adică lunar 21.500 de lei. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este una dintre instituţiile cele mai căutate.

Una dintre instituţiile cu un număr mare de membri, dar şi bine remuneraţi, e Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) de la Eximbank. Acesta are în componenţa sa 15 persoane, preşedintele fiind un secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice, în timp ce vicepreşedinţi sunt un secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei şi preşedintele Băncii de Export-Import a României Eximbank. Tot acolo îşi fac loc secretarul general al Guvernului, şeful Cancelariei premierului şi mai mulţi reprezentanţi ai unor ministere (Dezvoltare, Fonduri Europene, Transporturi, Mediu etc.). Fiecare dintre aceştia primesc 20% din salariul lunar al preşedintelui Băncii. Şeful din 2020 al acestui comitet, fostul secretar de stat Gheorghe Pecingină (acum deputat), a încasat pentru anul trecut 215.000 de lei, dar liberalul a fost membru doar pentru zece luni. Un membru care a prins mandat tot anul 2020 a fost Gabriella Ferencz, fost secretar general al Ministerului Transporturilor, de curând numită secretar general al MAI, cea care a încasat 258.000 de lei, adică lunar 21.500 de lei. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este una dintre instituţiile cele mai căutate de politicieni, fiind un loc bine remunerat. Instituţia, condusă de Nicu Marcu (fost deputat PNL) din vara trecută, are nouă persoane în consiliu. Şeful ASF primeşte lunar circa 70.000 de lei, dacă ne luăm după ultima declaraţie de avere a fostului preşedinte, Leonard Badea, plecat pe funcţia de viceguvernator la Banca Naţională. Pe de altă parte, un membru simplu ajunge să încaseze lunar circa 28.000 de lei.

Continuarea articolului la sursă https://adevarul.ro/news/politica/aristocratia-bugetara-nababi-bani-publici-consiliile-statului-1_603fc6ce5163ec427189c644/index.html?
Citeste mai mult: adev.ro/qpfayn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *