Cinci probe de foc pentru Guvernul Ciucă și coaliția PNL PSD UDMR -Dan Tapalagă

Cinci probe de foc pentru Guvernul Ciucă și coaliția PNL PSD UDMR -Dan Tapalagă

Prima probă de foc: valul cinci. România se va confrunta în câteva zile cu valul cinci al pandemiei, după un Crăciun și un Revelion fără mari restricții. Guvernul începe noul an nepregătit și fără instrumentele de prevenție activate, fără certificat COVID la locul de muncă.

A doua probă de foc: liniștea socială, de care depinde stabilitatea coaliției. Guvernul Ciucă și președintele Iohannis se tem de reacția străzii, de proteste pe scară largă. Acesta e și motivul pentru care ezită să adopte restricții mai dure și au omorât, la solicitarea președintelui, proiectul de lege privind certificatul COVID la locul de muncă.

A treia probă de foc: stabilitatea coaliției. Ea depinde mult de forța cu care va lovi valul cinci, de impactul restricțiilor și de reacția populației. Acum s-ar putea ca Marcel Ciolacu să regrete că partidul său a luat cele mai importante ministere. Întreaga responsabilitate pentru modul în care sunt gestionate pandemia și economia revine PSD.

A patra probă de foc: fondurile europene. Atragerea celor 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, dar mai ales cheltuirea lor în mod corect și eficient reprezintă o miză majoră.

Injectarea miliardelor de la Bruxelles în economia românească ar putea diminua impactul pandemiei asupra economiei, tensiunile sociale s-ar mai estompa. Apetitul pentru proteste scade câtă vreme apar noi locuri de muncă, există bani pe piață, iar roțile economiei se învârt.

A cincea probă de foc: reformarea justiției. Tema este strâns legată de fondurile europene. În absența reformelor, România riscă tăieri de fonduri. România înregistrează deja întârzieri majore în îndeplinirea angajamentelor luate în cadrul MCV (desființarea secției speciale, repararea legilor justiției, modificarea Codurilor etc).

Suplimentar, a apărut problema generată de decizii și poziționări publice ale Curții Constituționale. CCR nu recunoaște supremația dreptului european în fața celui intern. Premierul Ciucă și ministrul justiției au declarat că poziția Guvernului, comunicată și la Bruxelles, este de recunoaștere a supremației dreptului european.

Continuarea o regăsiți pe https://www.g4media.ro/cinci-probe-de-foc-pentru-guvernul-ciuca-si-coalitia-pnl-psd-udmr-klaus-iohannis-a-devenit-lame-duck-mult-inaintea-finalului-de-mandat.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *