Sebastian Ghiță a fugit din România încă de acum cinci ani, cu procuratura și poliția pe urmele sale, însă mașinăria de aspirat bani publici, pe care a creat-o de-a lungul a mai bine de un deceniu, a lăsat în spate tipare de afaceri, care sunt replicate și astăzi în relația dintre instituțiile de stat și firmele „înrudite” cu cele pe care el le-a fondat. FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax
În urmă cu patru ani, o companie fondată de Sebastian Ghiță, abonată la contracte publice, intra în insolvență cu datorii neplătite – la stat și la furnizori privați – de circa 270 de milioane de lei.
Totul, după ce începuse să fie anchetată de DNA pentru spălare de bani și complicitate la trafic de influență.
În timp ce investigația de la DNA și procesul de insolvență abia se puneau în mișcare, iar compania își restrângea în mod drastic activitatea, în București apărea o salbă de firme „de apartament”, deținute sau administrate de co-proprietari ai societății comerciale create de Sebastian Ghiță.
Puțin mai târziu, firmele „de apartament” ajungeau să câștige licitații după licitații, pe urmele unei licitații-mamut, adjudecate, cu câțiva ani mai devreme, de compania înființată de Ghiță.
E vorba de un număr de 27 de licitații organizate, între 2018 și 2020, de structura centrală și de filiale județene ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Aproape toate au fost câștigate în condițiile în care ceilalți participanți care au depus oferte au fost, în prealabil, descalificați.
Continuarea pe site ul https://www.riseproject.ro/articol/comoara-din-arhive-zeci-de-milioane-de-euro-pentru-scanarea-celui-mai-intim-fond-de-acte-al-romaniei/