De ce a blocat Comisia Europeană PNRR-ul Ungariei? Este vorba de corupție

De ce a blocat Comisia Europeană PNRR-ul Ungariei? Este vorba de corupție

Pe măsură ce ultimele planuri naționale de redresare și reziliență primesc unda verde a Comisiei Europene – așa cum s-a întâmplat recent și cu România – crește presiunea asupra executivului UE pentru a decide ce se va întâmpla cu Ungaria. Săptămâna trecută, Comisia a amânat o decizie așteptată în privința celor 7 miliarde de euro pe care Ungaria le așteaptă din partea Uniunii Europene. Ce se va întâmpla acum?

Potrivit unei purtătoare de cuvânt de la Bruxelles, „Comisia Europeană continuă evaluarea planului de redresare maghiar”, „angajamentul cu autoritățile maghiare continuă” și se lucrează pentru a se încheia evaluarea „cât mai repede posibil”.

Criteriul cel mai sensibil în evaluare este cel potrivit căruia statul beneficiar se angajează ”să detecteze și să corecteze corupția, frauda și conflictele de interese atunci când se utilizează fondurile”.

Suspiciuni de corupție

Există suspiciuni majore cu privire la adevărații beneficiari ai fondurilor europene destinate Ungariei. Mai multe investigații ale OLAF, organismul antifraudă al Uniunii Europene, au scos la iveală un mecanism prin care fondurile europene ajung, în cele din urmă, în buzunarele unui grup restrâns de apropiați și rude ale premierului Viktor Orban.

În astfel de situații, organismul european sesizează justiția din statul membru, singura care are dreptul să efectueze anchete penale.

Doar că în Ungaria, justiția este demult pusă sub control de guvernul Viktor Orban și este de neconceput să se întoarcă împotriva apropiaților lui. De fiecare dată, autoritățile judiciare ungare spun, spre deosebire de OLAF, că nu e nimic în neregulă – așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu acuzațiile de fraudă de 500 de milioane de euro de la extinderea metroului din Budapesta.

Ungariei i s-a acordat un termen de două luni pentru a prezenta garanții solide cu privire la modul în care va lupta împotriva corupției. Acesta a expirat.

Budapesta nu a prezentat un plan, în schimb a îngroșat tonul și a bravat, dând de înțeles că mai bine s-ar lipsi de banii europeni. În timpul verii, Ungaria a adoptat o legislație restrictivă împotriva LGBTQ și acum folosește aceasta pe post de paravan: potrivit Budapestei, tocmai acesta ar fi motivul pentru care planul său de redresare nu primește undă verde și nu suspiciunile legate de corupție. Comisia a replicat spunând că este vorba de două chestiuni separate.

Săptămâna trecută, înainte ca executivul de la Bruxelles să ia vreo decizie în privința Ungariei, Transparency International și alte șase organizații au cerut Comisiei să facă presiuni pentru „garanții mai puternice privind cheltuielile” înainte de a aproba planul.

Continuarea pe site https://presshub.ro/de-ce-a-blocat-comisia-europeana-pnrr-ul-ungariei-este-vorba-de-coruptie-195028/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *