Fact-Check cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu despre Autostrada Ploiești – Brașov. Trei erori în doar câteva fraze

Fact-Check cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu despre Autostrada Ploiești - Brașov. Trei erori în doar câteva fraze

 

Fact-Check #1: Când a fost de fapt lansată licitația pentru revizuirea documentației autostrăzii Ploiești – Brașov?

 

Licitația pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și realizarea Proiectului Tehnic pentru autostrada Ploiești – Brașov NU a fost lansată la începutul lui 2021 și nu „fostul ministru” (n.r. Cătălin Drulă) a lansat procedura.

 

Licitația a fost lansată în septembrie 2020, în timpul mandatului lui Lucian Bode la Transporturi. Contractul propriu-zis s-a semnat în februarie 2021, când abia atunci la Transporturi era Cătălin Drulă.

 

Fact-Check #2: A existat sau nu un Studiu de Fezabilitate până la actualul contract de „revizuire”?

„Moderator: Nu a existat deja un Studiu de Fezabilitate? / Grindeanu: Nu.”
De fapt actualul contract semnat este unul pentru „Completare / Revizuire Studiu de Fezabilitate”, ceea ce înseamnă că există un SF realizat anterior.
Vorbim de o documentație la nivel de SF încă din 2006, rămasă practic expirată timp de aproape 15 ani și nerevizuită cât timp la Transporturi s-au tot perindat numeroși miniștri. Document suport: Avizul CTE al CNADNR din 2006 pentru reactualizarea SF-ului pe autostrada București-Ploiești-Brașov. (.pdf, 900KB), document parte din din documentația tehnică scoasă la licitație în 2020.

 

Fact-Check #3: Cât va dura de fapt proiectarea autostrăzii Ploiești – Brașov?

Afirmația lui Grindeanu: „(…) caietul de sarcini sunând așa: pentru studiul de fezabilitate – 30 de luni, pentru proiectare – 42 de luni. Ați auzit bine.”
 
În realitate, conform caietului de sarcini scos la licitație și conform contractului semnat în urmă cu un an, termenele sunt următoarele:
– 30 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
– 6 luni pentru Proiectul pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC)
– 6 luni pentru Proiectul Tehnic de execuție
(n.r. practic, după aceste 42 de luni poate fi scoasă la licitație direct execuția lucrărilor)
 
Contractul de consultanță mai prevede și:
– 4 luni – asistență tehnică pe perioada licitației pentru execuție și pentru depunerea si aprobarea aplicatiei de finantare.
– 61 de luni asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *