Ședinta conducerii Parlamentului în care urma să fie votată propunerea PSD pentru Autoritatea Electorală Permanentă, actualul prefect Toni Greblă, a fost amânată.
PNL l-a respins pe candidatul PSD Toni Greblă, pe motiv că își dorește un independent. Ba mai mult, liberalii au lăsat să se înțeleagă că și-l doresc la conducere pe actualul vicepreședinte Marian Muhuleț, care a mai fost șef al AEP.
Cine este Toni Greblă ?
Toni Greblă a fost primul judecător CCR pus sub acuzare, în martie 2015, fiind suspectat că a primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW și două rochii pentru soția sa. Mai mult, acesta ar fi aranjat pentru finul său exportul ilegal de alimente în Federația Rusă, în condițiile în care Moscova impusese embargou statelor din Uniunea Europeană. Greblă a fost achitat definitiv, in 2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații. Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului, în septembrie 2018, iar în mai 2022 ajunge prefect al Bucureștiului.
Cine este Marian Muhuleț?
Marian Muhuleț a fost numit la AEP de premierul Calin Popescu Tăriceanu în anul 2007, fiind susținut de PNL. Muhuleț a fost și purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central la alegerile din 2014. În 2015, Victor Ponta, având calitatea de prim ministru, nu l-a validat în funcția de vicepreședinte al AEP, numindu-l în funcția de vicepreședinte AEP, pe Florin Mitulețu Buică, reprezentant al PSD în Biroul Electoral Județean Dolj.
Cine este Constantin Mitulețu Buică?
În urmă cu opt ani a fost numit vicepreședinte al instituției, iar în 2018 a fost numit secretar general. După un an, la propunerea PSD, a ajuns șef al AEP.
Constantin Mitulețu-Buică a dat o declarație, în 2000, în care spunea că este student al Fundației „Dacia” din Herculane, instituție neacreditată. Ulterior, a trecut în CV că a fost de fapt student la Universitatea din Târgu Jiu. Acum, Mitulețu e profesor la Academia de Poliție, după cum scrie România Europa Liberă.
Florin Mitulețu Buică, fostul președinte AEP, a transformat instituția într-o scenă pestriță a nepotismelor. A adus în instituție cântărețe, moderatori TV, rude ale șefilor și mulți prieteni, chiar și pe cumnata lui,în timpul mandatului său, conform anchetei Rise Project.
Mitulețu a fost trimis în judecată printr-un rechizitoriu, în care era acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, una s-ar fi repetat de 18 ori, numiri în funcții de conducere, fără concurs și fără avizul parlamentarilor.
Mitulețu Buică a fost propus pentru revocare în 10 Decembrie 2022, deși urmărirea penală începuse în urmă cu 9 luni de zile.
Florin Mitulețu Buică este un apropiat al familie Manda- Vasilescu. Fratele lui Claudiu Manda a fost asociat cu Mitulețu șase ani de zile într-o firmă de consultanță – Active Bussiness SRL, firmă radiată între timp.
Lia Olguța Vasilescu a fost colega cu Florin Mitulețu Buică în PRM Dolj, până în 2001. Cei doi au în comun un vechi amic Sorin Gabriel Lazăr, director al Departamentului de Comunicare și Cooperare internațională AEP.
Cine este Sorin Gabriel Lazăr?
Sorin Gabriel Lazăr ,directorul de comunicare al AEP , a fost condamnat în trecut pentru tentativă de omor. Victima este nimeni altul decât Ștefan Bucur Stoica, deputat PNL și președinte al organizației de Dolj.
Ștefan Bucur Stoica a fost înjughiat de Lazăr în timpul campaniei electorale din anul 2000. La vremea aceea, Stoica era vicepreședinte al organizatiei de tineret PD Dolj, iar Lazăr membru al PRM Dolj, formațiune condusă de Lia Olguța Vasilescu.
Ștefan Bucur Stoica, victima tentativei de omor, și-a pierdut splina în urma atacului, dar la schimb a acceptat o slujbă în Direcția de Sănătate Publică, într-un departament al cărui director era chiar mama agresorului.
Sorin Gabriel Lazăr a fost dat in urmărire generală, la aceea vremea, deoarece a fugit din țară, la revenire , în anul 2002 a fost arestat și a executat o pedeapsă cu privare de libertate, de trei ani de zile.
Acum este directorul Departamentului de Comunicare și Relații Internaționale, adică imaginea instituției în țară și în străinătate. A ajuns aici fără concurs și fără avizul parlamentarilor. Aptitudinile sale din CV sunt plagiate după cele ale șefului său. A susținut, în declarația de interese din 2019, că este membru în Colegiul Consilierilor Juridici Dolj, fără să aibă vreo legătură cu această instituție. În schimb, a omis să declare două proprietăți, conform anchetei Rise Project.
Miza deținerii controlului AEP este cheltuirea discreționară și fără un control riguros a subvențiilor ce merg către pușculița partidelor politice. Aceste subvenții ajung de cele mai multe ori către firme care asigură prezența ”pozitivă” a partidelor și liderilor politici, în publicații online, mass media în general, fără ca cititorii să fie avertizați că citesc un conținut plătit.
În decembrie 2022, AEP a propus în Parlament ca formațiuniile politice care primesc subvenții de la stat să nu poată cheltui mai mult de 30% din suma alocată pentru presă și propagandă.