Le Monde: Începuturile promițătoare ale Parchetului European

Le Monde: Începuturile promițătoare ale Parchetului European

La un an de la înființare, această nouă structură de anchetă a deschis numeroase investigații și a dus la arestarea preventivă a unui fost ministru croat pentru deturnare de fonduri europene, scrie Le Monde.

<< Istoria construcției europene va aminti că acesta a fost chiar primul condamnat al noului parchet european. Pe 22 noiembrie 2021, un fost primar al unui orășel din estul Slovaciei a fost condamnat la trei ani de închisoare și o interdicție de cinci ani în funcții publice pentru tentativă de delapidare. Sumele implicate au fost limitate – 93.000 de euro, nici măcar folosite pentru că actele false au fost depistate la timp – iar cazul a fost foarte simplu: fostul primar a pledat vinovat.

Dar cu această condamnare, ale cărei detalii precum identitatea condamnatului nu pot fi încă dezvăluite, potrivit dreptului slovac, Parchetul European a dovedit că este în sfârșit pe picioare. „A fost un caz foarte simplu, dar cred că vom avea dosare mai complexe care vor fi trimise în instanță din 2022”, promite Juraj Novocky, procurorul slovac din cadrul acestei instituții care își propune să elimine frauda transfrontalieră în materie de TVA și fonduri europene în cele 22 de țări UE care fac parte din aceasta. De exemplu, el investighează în prezent suspiciuni de corupție într-un proiect de securitate cibernetică în valoare de 50 de milioane EUR, finanțat de UE. O investigație care privește în mod direct anteriorul guvern slovac.

Continuarea pe site https://universul.net/le-monde-inceputurile-promitatoare-ale-parchetului-european/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *