Mesaj pentru București: nu intrați în Schengen fără respectarea supremației dreptului european

Mesaj pentru București: nu intrați în Schengen fără respectarea supremației dreptului european

Dacă nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, România nu are vreo șansă de a adera la Spațiul Schengen. Iată ce spune șefa Reprezentanței la București a Comisiei Europene, Ramona Chiriac, într-un interviu acordat publicației News.ro, la 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Un semnal cât se poate de clar pentru guvernul de la București. Și nu este singurul…

După cum a precizat șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, în interviul pentru News.ro, ”recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant, clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene. Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european”.

Ramona Chiriac a reamintit că România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale.

Întrebată dacă România mai poate spera la aderarea la Spațiul Schengen, în condițiile nerespectării deciziei Curții de la Luxemburg, șefa Reprezentanței Comisiei Europene a dat un răspuns clar:

”Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental”.

Continuarea pe site https://presshub.ro/mesaj-pentru-bucuresti-nu-intrati-in-schengen-fara-respectarea-suprematiei-dreptului-european-204439/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *