Minciuna depolitizării CCR | Trei judecători pleacă în 2022, dar PSD nu pierde controlul

Minciuna depolitizării CCR | Trei judecători pleacă în 2022, dar PSD nu pierde controlul

Depolitizarea CCR a fost cerută des, dar totul a rămas la nivel de discurs. PSD propune ca noii judecători să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani, iar proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților. Este o formulă fezabilă sau doar o încercare de câștiga capital politic?

Ințiațiva legislativă poartă semnătura lui Marcel Ciolacu și a deputatei Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la CCR în legislatura 2015-2019, și a fost depusă în septembrie anul trecut.

Prima mare problemă a inițiativei este aceea că ridică probleme de constituționalitate. Aceasta pentru că, de fapt, adaugă la articolul 145 din Constituție, care vorbește clar despre condițiile pentru numire: „judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul superior”.

Neconstituțională și ineficientă

Fostul judecător la CCR, Augustin Zegrean declară pentru Europa Liberă că proiectul este clar neconstituțional și că nu va rezolva problema depolitizării Curții. Depolitizarea este o „minciună”, iar scopul proiectului este „ să se afle în treabă, e măreția moftului”.

„Nu ar depolitiza instituția pentru că tot politic vor fi numiți indiferent dacă au fost sau nu membri de partid. Tot partidele îi vor numi, iar fiecare partid își va pune oamenii apropiați. Deci este o minciună. Sistemul nostru este perfect acordat la sistemul european al Curților Constituționale. Nu l-am inventat noi”.

În prezent, potrivit Constituției, trei judecători sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor și trei de președintele României.

Continuarea pe site https://romania.europalibera.org/a/minciuna-depolitizarii-ccr-trei-judecatori-pleaca-psd-nu-pierde-controlul/31637633.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *