Protest pe Valea Vâlsanului pentru protejarea ultimelor exemplare din lume de asprete, un pește pe cale de dispariție

Asprete

Cincisprezece voluntari Agent Green au protestat sâmbătă împotriva exploatării forestiere din Valea Vâlsanului, despre care susțin care că provoacă o poluare masivă a râului unde trăiesc ultimele exemplare din lume de asprete, o specie de pește critic perciclitată, potrivit unui comunicat al asociației.

”Aspretele este pe cale de dispariție și această exploatare masivă în păduri seculare ce îmbracă versanții râului Vâlsan poate însemna extincția. Experimentele de reproducție în captivitate au eșuat. Dacă dispare de pe acest râu atunci va fi definitiv”, a declarat biologul Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Protestatarii au afișat două bannere cu mesaje adresate ministerului mediului: ”Protejați strict habitatul aspretelui” și ”Protejați pădurile primare și seculare”.

Protestul a survenit ca urmare a reacției extrem de slabe a tuturor autorităților sesizate miercuri 22 februarie: ministerul mediului, apele române, garda forestieră, garda de mediu, agenția națională pentru arii naturale protejate. Doar garda de mediu a verificat aspectele sesizate joi 23 februarie, fără însă să sisteze exploatările forestiere.

”Impactul exploatărilor forestiere asupra speciilor care trăiesc în respectivul bazin hidrografic este mult subestimat. De exemplu, în zona Moneasa, după furtuna din anul 2017 s-a aprobat o exploatare forestieră pentru a curăța arborii rupți. În urma exploatării a dispărut complet cea mai mare populație de rac bihorean (Austropotamobius bihariensis) din bazinul Crișului Alb. În zonele unde trăiesc specii atât de periclitate nu trebuie aprobate niciun fel de intervenții umane indiferent de situație. Natura trebuie să își urmeze cursul. Se impune stricta protecție”, a declarat Gabriel Păun.

Protest pe Valea Vâlsanului pentru protejarea ultimelor exemplare din lume de asprete, un pește pe cale de dispariție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *