Reduceri, doar pentru fraieri. 100 de posturi noi și măriri de salariu, de la buget, pentru inspectorii ISCTR

Reduceri, doar pentru fraieri. 100 de posturi noi și măriri de salariu, de la buget, pentru inspectorii ISCTR

19 de senatori și deputați PSD, PNL și UDMR au propus modificarea legii de funcționare a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), din subordinea Ministerului Transporturilor, pentru suplimentarea posturilor și creșterea salariilor angajaților, totul cu bani de la bugetul de stat.

Mai exact, creșterea salariilor cu 15%, suplimentarea numărului de angajați cu aproape o sută de oameni și extinderea rețelei de inspectorate, de la cele 8 regionale câte sunt în prezent, la 42 de inspectorate.

Darnicii parlamentari nu menționează care este impactul bugatar al acestui dezmăț financiar. În plus, este surprinzătoare și rapiditatea cu care s-a votat această lege, comparativ cu alte acte normative, pentru care dezbaterea și votul durează multe luni de zile.

În acest caz, propunerea inițiată de parlamentarii coaliției majoritare, printre care și doi foști miniștri ai Transporturilor, ambii PSD, a fost votată înainte de vacanța de Crăciun, cu o viteză demnă de Cartea Recordurilor.
Proiect dezbătut în procedură de urgență
Inițiatorii propunerii legislative „pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, cu modificările şi completările ulterioare” au cerut la sfârșitul anului trecut, pe 8 noiembrie 2022, ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgență, ceea ce s-a și întâmplat, demonstrând că dacă există voință politică orice proiect se poate dezbate și vota cu viteza luminii.
PSD și PNL propun majorarea de la 8 la 42 de inspectorate și, implicit, umflarea schemei de personal
Cei 19 parlamentari susțin în expunerea de motive că această inițiativă ar fi pornit de la concluziile unui control al Curții de Conturi, care s-ar fi soldat cu rezultate nefavorabile. Doar că parlamentarii propun nu rezolvarea unor chestiuni punctuale, ci cheltuirea unei sume mai mari de bani de la bugetul de stat. Iată, pe scurt, câteva dintre propuneri:

Majoarea de la 8 inspectorate teritoriale la 42 de inspectorate, conduse de un inspector şef rutier, organizate la nivelul fiecărui judeţ, plus Municipiul Bucureşti.
2.Parlamentarii PSD și PNL propun suplimentarea numărului de angajați, de la 457, la 550 de posturi.

Nu există nici o analiză din care să rezulte de ce 550 și nu altă cifră. Mai mult, motivația pentru care se cere suplimentarea posturilor este de-a dreptul amuzantă.

De pildă, cei aproape 100 de noi angajați ar trebui să se ocupe de „realizarea schimbului de informaţii între statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul sistemului de informare al pieţei interne, fapt care necesită alocări de resurse de personal calificat” sau de „continuarea procesului de armonizare a legislaţiei în domeniul transporturilor rutiere în concordanta cu reglementările europene, implementarea celor mai bune practici aplicate de inspectoratele cu experienţă din Europa”.

Ineditul propunerii legislative este asigurat și prin repartizarea celor 93 de noi posturi. Bunăoară, 78 din total vor fi posturi cu atribuţii de inspecţie şi control şi doar 15 posturi vor fi din alte categorii de personal.

Foto: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier

Reduceri, doar pentru fraieri. 100 de posturi noi și măriri de salariu, de la buget, pentru inspectorii ISCTR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *