A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice este un eveniment multi-sportiv internațional major, care are loc în perioada 4 – 20 februarie 2022 la Beijing, în China. Este a doua ediție a Jocurilor Olimpice, desfășurată aici, orașul Beijing organizând și Jocurile Olimpice de vară din 2008.
Va fi cea de-a treia ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice desfășurată în Asia, după Pyeongchang 2018 și Tokyo 2020. De asemenea, orașul Beijing este cel mai mare oraș-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, recordul fiind stabilit în trecut de orașul Vancouver, care a organizat ediția din 2010.
Sunt primele Jocuri Olimpice de iarnă, din 1984 încoace, organizate într-un stat comunist. Bugetul estimat se ridică la 3,9 miliarde de dolari, mai puțin de 10% din bugetul de 43 de miliarde de dolari al JO de vară din 2008.
Participare
91 de delegaţii sportive vor participa la Jocurile de iarnă de la Beijing, circa 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii, la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.
Medaliile ediției
Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite „Tong Xin” („Împreună suntem unul”), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul „Dual Olympic City” care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată https://olympics.com.
Mascota J.O. iarnă 2022
Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. „Bing” înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. „Dwen Dwen” înseamnă copii robuşti, plini de viaţă.
Ceremonia de deschidere
Așa cum s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de vară din 2008, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 va avea loc pe Stadionul Național din Beijing ( cunoscut și sub numele de Cuibul Păsării ) în seara de 4 februarie 2022 ( 14:00 – ora României ).
Sporturi
La JO au fost incluse 109 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie.
Boicot diplomatic
Situația drepturilor omului din China a atras atenția în contextul Jocurilor Olimpice, având în vedere că state precum SUA, Canada, Marea Britanie și Australia au anunțat un boicot diplomatic al evenimentului de deschidere.
Prezența României la J.O. de iarnă
România a participat la 21 din cele 23 de ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă. Românii nu au fost prezenți la rima ediţie din 1924 ( Chamonix – Franța ) și la cea din 1960 ( Squaw Valley – S.U.A. ).
La cea de-a 10-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă – Grenoble, Franța, 1968 – România a obținut prima și, din păcate, până acum, singura medalie – bronz, medalie câștigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.
Prezența României la Beijing 2022
România va fi reprezentată de 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing ( 8 sportive şi 14 sportivi, la 8 discipline sportive ), eveniment la care purtători de drapel au fost desemnaţi Raluca Strămăturaru și Paul Pepene.
Iată și participanții și probele la care vor concura:
SANIE – Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan- Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă), antrenor Ioan Apostol, antrenor Eugen Radu, kinetoterapeut Ion Piţa. Team Leader Sorina Ţicu;
BOB – Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); antrenor Paul Neagu; Mihai Tentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane); antrenor Iulian Păcioianu, servicemen Mihai Păcioianu;
SKELETON – Sebastian Enache (masculin), antrenor Marius Ene; (* POSIBILĂ REALOCARE – Rezerva 1)
SCHI ALPIN – Maria Constantinescu (slalom, slalom uriaş – feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş – masculin), antrenor Andrei Szilagyi, antrenor Alexandru Barbu;
SĂRITURI CU SCHIURILE – Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH – masculin), Daniel Cacina (NH, LH – masculin), antrenor Florin Spulber, servicemen Adrian Comănescu, Team Leader Puiu Gaspar;
SCHI FOND – Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber – feminin), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe – masculin), antrenor Daniel Borca, servicemen Tanko Elemer;
BIATLON – Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire – feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire- masculin), antrenor Vasile Gheorghe, antrenor Cristian Moşoiu, kinetoterapeut Czont Attila;
PATINAJ VITEZĂ – Mihaela Hogaş (feminin), antrenor Bogdan Stănescu;