România și Bulgaria au împlinit 15 ani ca membre ale UE, cu un bilanț inegal, care le-a permis să-și îmbunătățească nivelul de trai, pierzând în același timp populație din cauza emigrării și amânând reformele cheie pentru a-și face economiile mai viabile, arată o analiză a agenției spaniole EFE, preluată de Rador.
Aceste două țări ex-comuniste din Balcanii de Est au intrat în blocul comunitar la 1 ianuarie 2007, la trei ani după unii dintre vecinii lor din Europa de Est. În ciuda faptului că rigiditatea birocratică le-a făcut să piardă în jur de jumătate din banii europeni disponibili, cele două țări au primit de la Bruxelles zeci de miliarde de euro cu care au construit infrastructură nouă și au extins economia.
Creșterea explozivă a PIB-ului și a salariilor
Potrivit cifrelor oficiale, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor al Bulgariei s-a multiplicat de peste două ori de la aderarea la UE, indicator care, în cazul României, a crescut de patru ori.
În 2007, românii și bulgarii câștigau în medie mai puțin de 300 de euro pe lună. Astăzi, salariul mediu în ambele țări este în jur de 700 de euro pe lună. În ciuda acestor progrese, ambele țări continuă să rămână în urma UE în ceea ce privește salariile, infrastructura de transport, sănătatea și educația.
„Bulgaria continuă să fie statul membru cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu cea mai scăzută productivitate a muncii, cu cea mai scăzută competitivitate, cu cea mai mare sărăcie și cu cea mai rapidă creștere a indicilor de polarizare socială”, a declarat pentru EFE Ivan Angelov, de la Academia de Științe din Bulgaria.
Continuarea articolului se regăsește pe site-ul https://www.g4media.ro/analiza-la-15-ani-de-la-aderarea-la-ue-romania-a-avansat-mai-rapid-decat-bulgaria-ue-a-jucat-un-rol-important-in-a-impiedica-romania-sa-devina-un-stat-cleptocrat-profesorul-tom.html?