Cine l-a achitat, cu adevărat, pe Gabriel Oprea?

Cine l-a achitat, cu adevărat, pe Gabriel Oprea?

Caracteristile tehnice ale documentului în care s-a redactat motivarea sentinței de luni în dosarul Gabriel Oprea – Bogdan Gigină a Tribunalului București relevă faptul că documentul are ca autor pe Damian Dolache, judecător la altă instanță, el fiind ultima persoană care a salvat lucrarea.

Asta înseamnă că motivarea a fost redactată pe calculatorul lui Damian Dolache care este judecător la Curtea de Apel București, nu la Tribunalul București, instanța care l-a achitat pe fostul ministru de Interne.

În motivarea prezentată de Aktual24.ro se arată, în secțiunea „Properties” a documentului, că a fost modificat ultima dată luni, la 17. 10, autorul lui fiind Damian Dolache.

În motivarea scrisă, prezentată ulteror, președinte de complet apare ca fiind judecătorul Sorin Vasile Ivanciuc de la Tribunalul București.

Caracteristicile tehnice ale motivării in dosarul Oprea-Gigină în care apare ca autor Damian Dolache

Am întrebat atât Tribunalul București cât și Curtea de Apel București cum explică această anomalie. Vom publica răspunsurile lor imediat ce ne vor fi transmise.

Judecător condamnat și păstrat în funcție

Damian Dolache este singurul judecător din România condamnat definitiv care a fost păstrat în funcție. El a primit o pedeapsă de 10 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei pe motiv că a condus beat.

Mutat o vreme la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București după deschiderea dosarului, a fost adus de conducerea Curții de Apel București, în martie 2022, la Secția I penală a CAB unde judecă inclusiv dosare în apel cu șoferi care au condus sub influența alcoolului.

În ciuda condamnării, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) controlată pe atunci de Lia Savonea, actuala președintă a CAB, a considerat că nu se impune eliberarea din funcție a lui Dolache.

Damian Dolache este cunoscut după ce a judecat mai multe dosare mediatizate. El este unul dintre cei doi magistrați care au dispus inițial achitarea Marianei Rarinca în cazul de șantaj reclamat de fosta președintă a Înaltei Curți, Livia Stanciu.

Citește și: Judecătoarele care au tergiversat dosarul Hexi Pharma candidează pentru Înalta Curte

Prescrierea lui Dolache

Tot Damian Dolache a fost magistratul care în 2017 a decis încetarea procesului în cazul fostului primar al Sectorulu 2, Neculai Onțanu, după ce a constatat că faptele s-au prescris.

În aprilie 2021, instanța supremă constata că faptele nu s-au prescris – așa cum calculase Dolache – și îl condamna pe fostul primar Neculai Onțanu la 3 ani cu suspendare pentru luare de mită. Alte condamnări în același dosar: Toma Şutru (fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2) – 3 ani cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani; avocata Loredana Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani; Aurel Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Damian Dolache și-a motivat decizia după 470 de zile de la sentința pronunțată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *