Efemeritatea și dispariția performanței sportive, în România!

Efemeritatea și dispariția performanței sportive, în România!

 

 

Primăvara românească a anului de grație 2023 a început cu o dezbatere, la baionetă, vizavi de numărul de sportivi români într-o echipă de jocuri sportive.
Ordinul 500/23 iunie 2022 – privind aprobarea instrucțiunilor de stabilire a participării sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul sportivilor participanți la competițiile sportive naționale oficiale, la sporturile de echipă – este noul măr al discordiei din sportul românesc. E adevărat că la nivelul sporturilor de echipă, dar cu reacții total contrare impulsului ministeriabilului. Ministeriabil care a mai venit și cu Legea 288/31.10.2022, aplicabilă din 07 noiembrie 2022, pentru completarea art 18¹ din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, unde s-a adăugat un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins: ”(5) Din sumele alocate de la bugetul local pentru finanțarea activității sportive potrivit alin. (1), (2) și (4), minimum 30%din cuantumul aprobat va fi direcționat către susținerea programelor sportive dedicate copiilor și juniorilor.”
Într-un fel este și mai ciudat cum această inflamare vine la aproape 9 luni de la conceperea acestei idei năstrușnice, după o altă găselniță promulgată în data de 30 octombrie 2022.
Concluzionând, pe repede înainte, tovarășul ministru impune un număr de sportivi români într-o echipă de jocuri sportive, după care vine cu obligația ca autoritățile locale să finanțeze – prin cluburile pe care le-au înființat special pentru a nu dispărea jocurile de sală – și programele sportive dedicate copiilor și juniorilor.
Ambele decizii sunt aberante și lipsite de orice suport logic.
Într-o țară în care sportul este un domeniu trecut la și altele, în care nu ai un bazin de natație la dimensiuni de competiții olimpice la o regiune, nici un bazin de sărituri, nici o pârtie de bob, și nici măcar o sală de sport normală la colegii de învățământ din municipii reședințe de județ, tu, tovarășe ministru ( ca să nu-i zicem sinistru ), ne arunci un ordin și o lege și gata ai rezolvat problemele sportului românesc.
Din fotoliu e ușor să dai niște ”edicte” și să te speli pe mâini ( ce mâini murdare! ), chiar și după ce i-ai dat tatălui tău o primă de 112.000 euro pentru rezultatele lui de la Jocurile Paralimpice din 2021.
Și eu mi-aș dori ca în fiecare echipă de jocuri sportive să fie 50%+1 sportivi români. Adică minim: 6 români într-o echipă de fotbal, 4 la handbal, polo și volei și 3 la baschet. Dar avem acești jucători formați la nivel național? NU.
Te speli pe mâini și zici minim 30% din bugetul unui club local, finanțat din bugetul comunității, să meargă la PROGRAME de copii și juniori. Ce-s alea programe sportive dedicate copiilor și juniorilor? Nici el nu știe.
Vrei să reformezi sportul cu adevărat? Păi nenică e de lucru!
Te așezi la aceiași masă, tu cu reprezentanții tuturor federațiilor ( nu doar jocuri sportive ) și cu reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății și elaborezi o strategie pe termen scurt și mediu și o alta pe termen lung. Cu cele două strategii te duci la AMR – Asociația Municipiilor din România – și îți impui strategiile, care ar trebui să prevadă:
1. Baza materială minimă: săli, bazine, echipament, asigurarea nutriției, cazării și recuperărilor: fizică și medicală;
2. Reînființarea policlinicilor medicale în fiecare județ;
3. Reînființarea centrelor regionale de pregătire de la nivelul juniorilor, până la seniorat;
4. Realizarea unei singure entități, la nivelul sportului școlar, spre exemplu licee cu program sportiv la care să fie inclusă întreaga activitate de mișcare și sport de la copii până la juniori ( în prezent totul este foarte volatil: liceu cu program sportiv, club sportiv școlar, dar și instituții de învățământ cu clase vocaționale pe anumite ramuri sportive ). O singură astfel de entitate educațional-sportivă are și atu-ul de putea prezenta un proiect de investiții care să primească și finanțarea optimă.
5. Reînființarea, sau înființarea, la nivelul tuturor echipelor de jocuri sportive, a echipelor de tineret-speranțe prin care tinerii sportivi să facă trecerea de la juniorat la seniori.
6. Crearea, în paralel cu competițiile oficiale ale federațiilor și a competițiilor sportive școlare locale, județene, regionale și naționale.
Dacă faci toate astea într-un minimum de 8 ani (2 cicluri olimpice ) poți fi convins că vor veni și rezultatele așteptate, rezultate cu rezonanță în marile competiții internaționale.
Până atunci, însă, ne delectăm cu edictele unui tip care și-a atins scopul suprem: și-a premiat tatăl!
Noapte bună România, țara campioană la: manele, telenovele, pariuri, blaturi, lene, hoție și parandărăt.
Parafrazându-l pe Spiru Haret: ”Cum arată astăzi țara, așa va arăta mâine sportul!”
Vezi statistici şi reclame
Promovează o postare
Îmi place

Comentează
Distribuie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *