Laura Codruța Kovesi îi ia în vizor pe cei care ocolesc sancțiunile adoptate împotriva Rusiei

Șefa parchetului european, Laura Codruța Kovesi, care a supervizat anchete privind fraude în valoare estimată de 14 miliarde de euro în 2022, intenționează să îi ia în vizor acum pe cei care ocolesc sancțiunile adoptate împotriva Rusiei, relatează AFP.

Ea vrea să ia ca țintă persoanele, companiile sau organizațiile criminale care evită sancțiunile economice impuse de UE Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, alimentând astfel mașinăria de război a Moscovei.

„Comisia Europeană ne-a întrebat dacă putem să ne ocupăm de acest lucru. Răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem să o facem. Suntem pregătiți. Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre (…) Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european pentru a combate această formă de criminalitate”, a dat asigurări Kovesi, într-un interviu pentru AFP realizat la sediul parchetului european din Luxemburg.

Totuși, liderii statelor membre sunt cei care trebuie să ia decizia de a însărcina oficial parchetul european cu această nouă misiune, iar nu toți sunt susținători fervenți ai acestui lucru, comentează AFP.

AGERPRES/(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Irina Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *