Datele culese anul trecut de la peste 300.000 de pacienți aduc o nouă perspectivă despre cât de răspândit ar fi în spitale fenomenul plicului.
Acest text conține o listă cu rata șpăgii în 100 din cele mai importante spitale din România, rată calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat.
Cum am ajuns să scriu acest text?
În noiembrie anul trecut am fost operat de urgență într-un spital de stat din București. Atunci am scris un text despre cum am constatat în salonul meu moartea „plicului”, iar comentariile care au urmat m-au făcut să cred că asistăm de câțiva ani la un fenomen nou: sistemul e populat cu din ce în ce mai mulți profesioniști care își fac treaba cu dedicare, fără să aștepte vreo atenție, iar metehnele comunismului dispar cu ajutorul lor.
Așa că m-am decis să fac o hartă a binelui din spitale.
Apoi am completat-o cu o parte din numele medicilor care stau în spatele acelei hărți.
Articolele mele au fost urmate și de o serie de critici ale unor cititori care susțineau că ce am arătat în cele trei articole de pe acest blog nu sunt decât niște excepții. Drept urmare, am început să sap și mai adânc să văd dacă într-adevăr așa e.
Cum a fost calculată „rata șpăgii”?
Astfel am aflat că de șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care e, cu adevărat, rata șpăgii din instituțiile sanitare.
„Mecanismul de feedback al pacienților”, cum se numește instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.
Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.
Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.
Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară. Am reușit să găsesc răspunsurile la toate aceste chestionare completate de peste un milion de români în ultimii cinci ani.
Așadar, cât se mai dă?
Continuarea:https://alexnedea.ro/rata-spagii-din-spitale/